Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Home

“SOS”  εκπέμπουν οι δημόσιες τουαλέτες

Ας υποθέσουμε ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Με ποιο τρόπο όμως; Με τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που εκκρεμούν και αναζητείται επειγόντως λύση; Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι αγαπάει το “θεαθήναι” και δεν κάνει τίποτα απολύτως για τις απλές, καθημερινές αλλά πολύ σημαντικές υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους δημότες. 

Είναι κοινή αλήθεια ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, ωστόσο με ποιο τρόπο μπορείς να αποτυπώσεις τη μυρωδιά που αναδύεται καθημερινά από τις δημόσιες τουαλέτες;

 

Αλλοίμονο αν βρεθείς στην ανάγκη! Γιατί αν βρεθείς, κάνεις το σταυρό σου να βγεις υγιής. 

Οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι υγιεινής έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς τη στοιχειώδη καθαριότητα και πολλές φορές με σπασμένα καζανάκια ή χωρίς νερό.  Το σαπούνι είναι είδος προς εξαφάνιση και όταν υπάρχει, σκέφτεσαι το χρησιμοποιήσεις αφού κάθε τι που ακουμπάς εκεί μέσα αποτελεί εστία μόλυνσης.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στα πλακάκια της τουαλέτας. Μαθαίνουμε για παλιές αγάπες, για λάθη του πολιτικού καθεστώτος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικές εκφράσεις και φυσικά τις νέες υβριστικές τάσεις της εποχής. Δυστυχώς, δεν είναι όμως μόνο αυτή η εικόνα που χαρακτηρίζει τις δημόσιες τουαλέτες, είτε στην πλατεία Αριστοτέλους, είτε στο Λευκό Πύργο. Είναι και όλοι αυτοί που βρίσκουν εκεί, σε έναν τέτοιο χώρο, το δικό τους ΄΄καταφύγιο΄΄. Μιλάμε για περιθωριακά στοιχεία, τα οποία ακόμα και με το φως της ημέρας, συνωστίζονται στις δημόσιες τουαλέτες της πλατείας Αριστοτέλους, εξυπηρετώντας ο καθένας τα δικά του συμφέροντα. Πρέπει να νιώθουμε ντροπή ή έλεος όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση;  Πρέπει να νιώθουμε ντροπή όταν οι τουρίστες βγαίνουν από τις δημόσιες τουαλέτες κρατώντας τη μύτη τους, στην κατά τα άλλα φιλόξενη Θεσσαλονίκη μας; Επειδή η καθαριότητα αποτελεί μισή αρχοντιά και η δημόσια υγιεινή στοιχείο πολιτισμού, είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε συνθήκες ανθρώπινες αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.