Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Home

Μικρομεσαία Επιχείρηση και Εκπάιδευση

       Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

      Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε, δυστυχώς, ο κλάδος της μικρομεσαίας επιχείρησης, να πλήγεται ταυτόχρονα από τη δημοσιονομική και τραπεζική κρίση στην Ελλάδα. Γιατί όμως, συμβαίνει αυτό; Όταν το κράτος δεν μπορεί να δανειστεί, δεν μπορούν και οι τράπεζες αντίστοιχα να δανείσουν. Το αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες εταιρίες να “βγαίνουν στις αγορές” με δικιά τους πρωτοβουλία, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις όμως, να έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Κάτι τέτοιο οδηγεί στη μείωση λειτουργικών εξόδων συμπεριλαμβανομένου και των θέσεων εργασίας, και σε κάποιες πιο ειδικές περιπτώσεις σε “λουκέτα”.

        Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο; Μόνο με τη δημοσιονομική κάθαρση. Αν το κράτος ελέγξει τα οικονομικά του, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ρευστότητας στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καταρχήν ότι διατηρούνται όλες οι μικρές επιχειρήσεις και δεν πάμε σε “λουκέτα”. Με αυτό τον τρόπο το κράτος συνεχίζει να λαμβάνει κάθε τρίμηνο Φ.Π.Α., ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το ΑΕΠ από τη μεγάλη κίνηση χρήματος που γίνεται. Δεύτερον, διατηρούνται οι θέσεις εργασίας και σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται. Επομένως, απεγκλωβίζεται το κράτος από τις κρατικές και ευρωπαϊκές δαπάνες προς τους ανέργους της χώρας και δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής σταθερότητας και ομαλότητας της πολιτικής ζωής του κράτους, κάτι που λείπει τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, έχουμε μείωση σε δαπάνες υγείας, καθώς ο “εργαζόμενος” δεν παθαίνει κατάθλιψη ή έφραγμα ή οτιδήποτε άλλο.

       Πώς όμως επιτυγχάνεται η δημοσιονομική κάθαρση; Μείωση φόρων μπορεί να γίνει, αρκεί να μελετηθεί το σημείο στο οποίο οι περισσότεροι Έλληνες θα πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και υπεραρκετά τα έσοδα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η κοινωνική πολιτική περιλαμβάνει την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Πράγματα βασικά, δηλαδή, για τα παιδιά μας. Δεύτερον, μείωση διαδικασιών, που θα δημιουργήσουν έτσι, ένα μικρό και ευέλικτο κράτος, το οποίο θα μπορέι να εκδίδει αυτόματα πιστοποιητικά, έγγραφα και ότι άλλο χρειάζεται ο πολίτης και η επιχείρηση, για να μπορεί ο επιχειρηματίας ν' ασχοληθεί με πιο δημιουργικά πράγματα, όπως οι πωλήσεις της επιχείρησής του. Εδώ υπάρχει βέβαια, ο κίνδυνος της ισοπέδωσης των διαδικασιών με πολλά αποτελέσματα ως προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Επομένως χρειάζονται πάλι μελέτες για να βρεθεί η χρυσή τομή.

     Όλα αυτά βέβαια, για να συμβούν, χρειάζεται το κράτος να εκμεταλλευτεί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να τους δώσει ως “εργασία” την έρευνα και μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων όλων αυτών των διαδικασιών. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα είναι σίγουρο πως οι πολιτικές αποφάσεις, από όποια κυβέρνηση και αν προέρχονται, θα είναι σεβαστές από το κοινωνικό σύνολο.