Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Home

Κυριακές: πως επηρεάζουν τα περιπτερά και τα ψιλικά

Θεσσαλονίκη, 31 Ιουλίου 2014

     Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελληνική ειδησεογραφία έχει κατακλυστεί από πλήθος αποφάσεων και ειδήσεων που αφορούν τις Κυριακές και το αν θα έπρεπε σε αυτές να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα ή όχι. Από την άλλη, είναι πλέον γνωστό σε όλους μας, πως το ωράριο των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι πλήρως απελευθερωμένο. Πως θα μπορούσε λοιπόν, να επηρεάσει το ένα γεγονός το άλλο, και τι αλήθεια μας συμφέρει ως Ένωση; 

    Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά επιχειρήματα που θα μπορούσε κάποιος να δώσει. Καταρχήν, τις τελευταίες Κυριακές που ίσχυσε κάτι τέτοιο, υπήρχε αυξημένη κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δεν εξετάζω το γεγονός του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων, αλλά την αυξημένη κίνηση, η οποία συνεπάγεται και αγορά μικρών ειδών, όπως τσιγάρα, μπουκάλια με νερό, αναψυκτικά και παγωτά. Η βόλτα λοιπόν, από μόνη της, μπορεί να δώσει έναν αυξημένο τζίρο για μία επιπλέον μέρα της εβδομάδας σε καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της αγοράς. Και όχι μόνο; Και βέβαια και όχι μόνο, γιατί ο κόσμος που βγαίνει εκτός οικίας για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, στην επιστροφή προς το σπίτι, θυμάται πως σίγουρα κάτι του λείπει ή κάτι έχει ξεχάσει να αγοράσει και επισκέπτεται ακόμα και τα συνοικιακά καταστήματα του κλάδου μας. Θετικά επομένως αποτελέσματα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

     Τα αρνητικά, βέβαια σημεία που αφορούν στο “άνοιγμα των Κυριακών”, είναι και αρκετά ισχυρά σε σχέση με τα θετικά. Απόφαση για τα εμπορικά καταστήματα, μπορεί πολύ απλά να οδηγήσει σε “άνοιγμα” και άλλων ειδών επιχειρήσεων. Πώς λοιπόν θα μας φαινόταν αν ένα πολυκατάστημα – σούπερ μάρκετ, που πουλάει και τσιγάρα και βρίσκεται έναντι της επιχείρησής μας, ήταν ανοιχτό κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα; Πολύ άσχημη εξέλιξη για τον κλάδο μας.Πως λοιπόν, διασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία των καταστημάτων μας τις Κυριακές και τις νυχτερινές ώρες, χωρίς αυτά να επηρεάζονται από τη λειτουργία άλλων καταστημάτων; Νομοθετική ρύθμιση σε Βέλγικα πρότυπα, σύμφωνα με την οποία δεν θα λειτουργούν μεγάλα καταστήματα τροφίμων, ποτών και τσιγάρων (σούπερ μάρκετ) σε ώρες βραδινές και Κυριακής. Στο Βέλγιο ισχύει κάτι αντίστοιχο με τα λεγόμενα Nachtvangel. Να είστε πάντως σίγουροι πως η Ένωση θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες για να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των καταστημάτων μας.