Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Home

Τόλμη και… Γοητεία

 Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2014

      Κι ενώ παγκοσμίως το πετρέλαιο έχει πέσει στα 84 δολάρια το βαρέλι, κι ενώ η κρίση στη Μέση Ανατολή καλά κρατεί, κι ενώ το ΝΑΤΟ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να αποσοβήσει τους Τζιχαντιστές και να ελέγξει και επισήμως την κατάσταση στη Συρία, εδώ στη μακρινή Ελλάδα, έχει ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να σκαρφαλώνει άνω του ενός ευρώ και τους καταναλωτές να δείχνουν μία τεράστια διστακτικότητα και επιφυλακτικότητα απέναντι στην αγορά του πολυπόθητος αυτού προϊόντος.

       Τώρα βέβαια θα μου πείτε τι δουλειά έχει ο τίτλος γνωστής σαπουνόπερας, ως τίτλος στους προβληματισμούς μου… Είναι απλό, η «τόλμη» αφορά τους τολμηρούς που αποφάσισαν να ζεσταθούν εφέτος με το πετρέλαιο, ενώ η «γοητεία» αφορά τους ίδιους, καθώς φαντάζουν ιδιαίτερα γοητευτικοί σε κράτος, γείτονες, συμπεθέρια κτλ.  Να το πιάσουμε όμως λίγο ανάποδα; Γιατί στα συμπεθέρια; Κάποτε λέγαμε ένα ανέκδοτο όπου η μητέρα ρωτούσε την κόρη της για το νέο της φλερτ και η κόρη απαντούσε πως ο νέος της φίλος είναι σίγουρα από καλή οικογένεια, καθώς το όνομα του μπαμπά του είναι στη «λίστα Λαγκάρντ». Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε να μας κρίνουν τα συμπεθέρια για το πόσο καλά οικονομικά είμαστε με το αν βάλαμε πετρέλαιο εφέτος. Μια από τα ίδια και με μία μικρή δόση ζήλειας οι γείτονες.

     Το κράτος όμως γιατί; Ο πρωθυπουργός λοιπόν, έχει θέσει ένα στοίχημα με την Τρόικα. Αν η μείωση του Φόρου Πετρελαίου θα φέρει ισόποση αύξηση στην κατανάλωση, Αν δηλαδή, αυξηθούν οι πωλήσεις για εφέτος κατά 15- 20% που αφορούσε και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Μόνο τότε θα υπάρχουν και μετρήσιμα αποτελέσματα, κατά τα οποία θα μπορεί να ζητηθεί και εκ νέου μείωση. Είναι πάντως απορίας άξιο το τι θα συμβεί, ειδικά σε ένα περιβάλλον που το πετρέλαιο είναι φθηνό, αλλά έρχεται και μία κρίση πολεμικού χαρακτήρα, που μπορεί να επηρεάσει την τιμή του, ακόμα και σε μία νύχτα.

 

Γράφει ο Κώστας Ιακώβου