Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Άρθρα

Θα περιορίσει η αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους τη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα;

 

Του Κώστα Ιακώβου,

Πρόεδρος Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας

Μέλος Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ 

Μέλος Δ.Ε. ΕΕΘ-Οικονομικός Επόπτης

Θεσσαλονίκη Φεβρουάριος 2019

    Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 το περιβαλλοντικό τέλος ορίστηκε στα 0,09 ευρώ συνολικά-μαζί με το ΦΠΑ 24%- και αφορά κυρίως τους καταναλωτές που θέλουν να τους δοθεί πλαστική σακούλα για τα προϊόντα που αγοράζουν, την οποία καλούνται να πληρώσουν.

 

 Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ΚΥΑ, στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, καθώς η ζήτησή της είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Με γνώμονα λοιπόν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο στα 0,09 ευρώ το ποσό για κάθε σακούλα, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ, αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και για το οποίο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Αρχή αυτή, δήλωση απόδοσής του ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.   

   Μια τέτοια κίνηση από πλευράς Πολιτείας με τον ηθικό και εξευγενισμένο σκοπό που φαίνεται ότι έχει, ομολογουμένως θα έχει θετικό αντίκτυπο, αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με έρευνες, σε έναν Έλληνα καταναλωτή αντιστοιχούν 120 πλαστικές σακούλες το χρόνο. Παρά την ικανοποιητική πορεία του μέτρου μείωσης της πλαστικής σακούλας, πάντως, το ελληνικό ποσοστό στην ανακύκλωση παραμένει χαμηλό, µε τη χώρα να επιμένει να θάβει το 82% των αποβλήτων της. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωσή της δεν είναι υποχρεωτική για περίπτερα και υπαίθριες αγορές.   

   Πάντως εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί δε χρησιμοποιήθηκε ένα διαφορετικό, περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον μέτρο που θα έδινε μεγαλύτερο κίνητρο στους επιχειρηματίες.

   Το έχω ξαναπεί: οι βεβιασμένες κινήσεις δε φέρνουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ίσως κι αυτό το νέο μέτρο να μην αποδώσει, όπως περιμένουν και να πρόκειται για άλλη μια φούσκα.