Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Άρθρα

Τα νέα της Κομισιόν, η Ελλάδα του παρελθόντος, της κρίσης και του μέλλοντος

   Θεσσαλονίκη,Απρίλιος 2014

       Θετικά είναι τα νέα από την Κομισιόν για τον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου των τελευταίων ετών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι ο κλάδος των υπηρεσιών του εμπορίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στρατηγικής για την «Ευρώπη του 2020». Ο κλάδος  του εμπορίου ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 29% των ευρωπαϊκών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και απασχολεί σχεδόν 33 εκατ. πρόσωπα θεωρείται αυτή την στιγμή ένας από τους σημαντικότερους κλάδους στην  Ευρώπη. Σύμφωνα με δηλώσεις ξένων εκπροσώπων  στο Ευρωκοινοβούλιο,  το λιανικό κυρίως εμπόριο, θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί οικονομικά για την ανάπτυξη των χωρών.

       Διαβάζοντας τις οικονομικές αναφορές πολλές φορές αναρωτήθηκα αν μέσα στις δηλώσεις αυτές οι οικονομικοί μελετητές συμπεριλάμβαναν και την Ελλάδα. Άλλες πάλι φορές αναρωτήθηκα αν έλαβαν υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση της κρίσης την οποία ζούμε. Τελικά μετά από πολύωρη συζήτηση με ανθρώπους του οικονομικού και δημοσιογραφικού χώρου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το άρθρο ορθά αναφερόταν και στην χώρα μας. Την χώρα αυτή όπου σειρά δεκαετιών αναπροσαρμόζεται από την δεκαετία του εξήντα έως και σήμερα στα νέα δεδομένα που της επιβάλλουν. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν συνειδητοποίησα ότι η Ελλάδα μεταπολεμικά μέχρι και σήμερα συνεχώς περνάει από ¨πενήντα κύματα¨ όπως λέει και ο λαός μας.

        Την δεκαετία του 60 οι Έλληνες ξεκινούσαν από το μηδέν με σκοπό να δημιουργήσουν μια Νέα Ελλάδα, με ανέσεις που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στερηθεί, λόγω της μεταπολεμικής κατάστασης, ανασυγκροτήθηκαν και άρχιζαν να προσαρμόζονται στα πρότυπα του εξωτερικού. Την περίοδο του 2009-2013 αντίστοιχα οι Έλληνες ξεκίνησαν να προσαρμόζονται στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η κρίση είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών. Μια κρίση που πολλοί την χαρακτήρισαν ως «οικονομικό πόλεμο. Το κύμα των Ελλήνων μεταναστών ολοένα και μεγαλώνει, προς  περισσότερο  αναπτυγμένες χώρες. Οι μισθοί ολοένα και πέφτουν στα επίπεδα προηγούμενων δεκαετιών. Παρ’ όλες λοιπόν τις κακουχίες που περάσαμε  ο κώδωνας  του κινδύνου  δεν σταμάτησε να χτυπάει προειδοποιώντας μας να βγούμε από την ουτοπία την οποία ζούσαμε. Λέγοντας μας ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα σφάλματα του παρελθόντος και να κοιτάξουμε το μέλλον αισιόδοξα. Να καινοτομήσουμε και να αρπάξουμε τις ευκαιρίες τις οποίες θα μας δοθούν διότι θα είναι οι τελευταίες.