Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Άρθρα

Ένα σκάνερ δε φέρνει τη λύση

Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2018

        Σχεδόν καθημερινά διαβάζουμε για συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, ενώ αν ψάξει κανείς στα Φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) που δημοσιεύονται καθημερινά θα δει αποφάσεις για επιβολή (πολλαπλού) τέλους στον τάδε για λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Παρόλα αυτά, το λαθρεμπόριο συνεχίζει να ανθεί, ενώ τα νόμιμα σημεία πώλησης (περίπτερα, ψιλικά) κινδυνεύουν με λουκέτο. Ωστόσο, θετική είδηση για τον κλάδο αποτελεί και η τοποθέτηση αυτοκινούμενου μηχανήματος xray στον Προμαχώνα, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της χώρας. Με το μηχάνημα αυτό θα μπορούν να ελέγχονται όλα τα φορτηγά που περνάνε τα σύνορα, ώστε να διαπιστωθεί το είδος του φορτίου που μεταφέρουν.

         Παρόλα αυτά, ένα σκάνερ δε φέρνει τη λύση. Χρειάζεται τοποθέτηση τέτοιων μηχανημάτων σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας, ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα του λαθρεμπορίου, όχι μόνο καπνικών, αλλά και ποτών και καυσίμων. Ας δούμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Ένα σκάνερ έχει κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ. Εάν το κράτος αγοράσει 50 μηχανήματα, θα του κοστίσουν 50 εκατομμύρια ευρώ. Θα πει κανείς ότι το ποσό είναι τεράστιο, αλλά το ποσό που χάνεται από τα κρατικά ταμεία εξαιτίας του λαθρεμπορίου καπνικών είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό δυσανάλογο των δαπανών που απαιτούνται για την αγορά xray. Ας μην αναλογιστούμε τα έσοδα που χάνονται από το παρεμπόριο άλλων ειδών. Είναι λοιπόν προτιμότερο να κάνει το κράτος μια σοβαρή επένδυση με την αγορά xray μηχανημάτων, ώστε να πάψει να χάνει έσοδα από το λαθραίο τσιγάρο, το οποίο έχει γίνει ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των νόμιμων σημείων πώλησης. Εκτός αυτού όμως, μεγάλης σημασίας είναι και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων, ώστε οι ενήλικοι καταναλωτές που έχουν στραφεί στα λαθραία τσιγάρα λόγω χαμηλότερης τιμής, να επιστρέψουν στο νόμιμο προϊόν.

      Επίσης, πρόσφατα είχα την τιμή να παρευρεθώ στο δεύτερο συνέδριο καταπολέμησης της διαφθοράς 2nd Anticorruption Forum: Για μια βιώσιμη οικονομία στον κλάδο του καπνού, στο οποίο κατέθεσα τις θέσεις της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το μείζον θέμα του λαθρεμπορίου καπνικών. Σε αυτές τις θέσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η θέσπιση προστίμου στον καταναλωτή που επιλέγει τα λαθραία προϊόντα και η αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται στους λαθρεμπόρους, από τα 1500 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα 10.500 ευρώ. Τα έσοδα που έχουν είναι πολύ μεγαλύτερα από το ποσό που τους επιβάλλεται ως πρόστιμο. Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο, ίσως αποτραπούν από το να υποπέσουν σε τέτοιου είδους παραπτώματα ξανά. Συμπερασματικά, η οργάνωση είναι κάτι, για το οποίο μετά λύπης πιστεύω ότι η Ελλάδα υστερεί. Προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τις διαφορές μας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να έχουμε λύσει τα εσωτερικά μας προβλήματα. Το λαθρεμπόριο καπνικών είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ της ασταθούς οικονομίας. Και μετά ακούμε εξαγγελίες για έξοδο στις αγορές τον φετινό Αύγουστο…

 

 Του Κώστα Ιακώβου,

Προέδρου Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας

Προέδρου Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης

Μέλος Δ.Ε. ΕΕΘ-Οικονομικός Επόπτης

Μέλος Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ