Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Άρθρα

Η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της Κύπρου

Μέσα σε μία νύχτα άλλαξαν όλα για τους Κύπριους, όπου πριν λίγο χρονικό διάστημα ζούσαν σε πελάγη ευτυχίας ανέμελοι  μέσα στον πλούτο. Λες και έπαιξαν ρώσικη ρουλέτα και έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα μέσα σε ένα βράδυ.

 

Όπως όλα δείχνουν η κυπριακή οικονομία  φαίνεται να εισέρχεται με γρήγορους ρυθμούς σε μια μακρόχρονη πορεία έντονης ύφεσης. Σύμφωνα με λόγιους και οικονομικούς μελετητές , η χώρα θα ζήσει δύσκολες στιγμές. Αναμένεται να μειωθεί δραστικά το επίπεδο των εισοδημάτων και της κατανάλωσης ,αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ανεργίας το οποίο ήδη είναι διψήφιο.

Δυστυχώς για τους Κύπριους φίλους μας, ο Γολγοθάς που καλούνται να περάσουν δεν θα είναι εύκολος. Όσο για εμάς τους Έλληνες ;Οι εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν και την δική μας ελληνική οικονομία.

Μπορεί βέβαια  ο «κυπριακός τζίρος» των ελληνικών επιχειρήσεων να μην υπερβαίνει το 5% των συνολικών τους πωλήσεων, ωστόσο ακόμη και μια περιορισμένη επίπτωση μπορεί να αποβεί στις μέρες μας, μοιραία για πολλές ελληνικές εταιρείες, όταν εδώ και πέντε χρόνια δέχονται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά. 

 

 Όλα δείχνουν πως οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων θα μειωθούν, όπως επίσης ότι θα αυξηθούν οι επισφάλειες των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών. Επιπλέον, αρνητικά θα επηρεαστούν οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, ασφαλιστικές και εμπορικές επιχειρήσεις  κ.α.  

Απώλειες θα υπάρξουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, που διέθεταν καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα  και στην Τράπεζα Κύπρου.

Μειωμένα θα είναι και τα ποσοστά τουρισμού, λόγο της οικονομικής κρίσης της Κύπρου φέτος. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων της Ελλάδας  ,αλλά και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης οφειλόταν στους χιλιάδες Κύπριους τουρίστες που επισκέπτονταν την χώρα μας κάθε Σαββατοκύριακο. Η ροή αυτή αναμένεται λόγο των τελευταίων εξελίξεων  να υποχωρήσει .

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στις εξήντα χιλιάδες Έλληνες  κατά την τελευταία τετραετία «κατέβηκαν» στην Κύπρο, πιάνοντας δουλειές σε όλους σχεδόν τους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Πρόκειται για άτομα που επλήγησαν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και αναζήτησαν στην Κύπρο μια «δεύτερη ευκαιρία». Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών των ανθρώπων, θα δουν τις θέσεις εργασίας τους να κινδυνεύουν, βλέποντας την οικονομική κρίση να τους πλήττει