Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Άρθρα

«Η έξοδος από το ‘τούνελ’ των μνημονίων δεν συνεπάγεται και οφέλη για τους πολίτες»

 Θεσσαλονίκη, Αυγούστου 2018

                Έπειτα από εννιά χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής ασφυξίας, η Ελλάδα βγαίνει από το «τούνελ» των μνημονίων. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ιστορική στιγμή, η οποία γεννά αισιοδοξία και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την πορεία της εθνικής οικονομίας της χώρας μας. Ωστόσο, η πρόκληση αυτή δεν σηματοδοτεί και το τέλος των δυσβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Δυστυχώς, κανένα μέτρο ελάφρυνσης, φορολογικής ή ασφαλιστικής φύσεως δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα  για να αποσυμπιέσει τον όγκο των καθημερινών υποχρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.  Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, καθώς καλούνται να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

             Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξάνουν και πληθαίνουν, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για την εικόνα των δημοσίων εσόδων, τα οποία θα πρέπει να κινούνται σταθερά σε θετική τροχιά, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών χιλιάδων φορολογούμενων, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και συγκεκριμένα προς την εφορία. Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να διαμορφώσει φορολογική συνείδηση στους πολίτες, οι οποίοι ωστόσο αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα, μετά από εννιά χρόνια οικονομικής αφαίμαξης.

              Ωστόσο, πως είναι δυνατόν να εκπαιδεύσεις κάποιον όταν καθημερινά του ζητάς να σου δώσει όλο και περισσότερα από το αποψιλωμένο εισόδημα του; Προφανώς και οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι για να εισπράξεις, θα πρέπει πρωτίστως να έχεις να δώσεις χρήματα. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν έχεις φροντίσει να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές και δεν έχεις αυξήσει το αφορολόγητο. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουν το γεγονός αυτό, τόσο καλύτερα θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης για τη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρέη των πολιτών θα αυξάνουν προς το δημόσιο, η «θηλιά» θα σφίγγει γύρω από το λαιμό των φορολογουμένων και το κράτος θα βρίσκεται μονίμως στην εντατική.  

 

Του Κώστα Ιακώβου

Πρόεδρος Ένωσης Καπνοπωλών-Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας,

Πρόεδρος ΟΕΕΘ,

Μέλος Δ.Σ ΕΕΘ-ΓΣΕΒΕΕ