Βρείτε μας

https://www.facebook.com/kostas.iakovou.75    

Σχετικά βίντεο

 

 

 

 

 

Άρθρα

«Το παρεμπόριο συνεχίζεται αμείωτο»

 Θεσσαλονίκη, Νοεμβριος 2018

       Η απόφαση του Δήμου Παύλου Μελά να επιτρέψει τη λειτουργία της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ήταν κάτι που μας προκάλεσε τεράστια λύπη. Η υπόθεση ανέκυψε τον Ιανουάριο του 2018, όταν ο δήμος Παύλου Μελά επέτρεψε τη φιλοξενία του «γιουσουρούμ» στην περιοχή της Ευκαρπίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενώσεις και ομοσπονδίες Ρομά, να συνδιοργανώνουν αγορές με τους δήμους. Τόσο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), όσο και η Ομοσπονδία Εμπόρων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) εξέφρασαν άμεσα την αντίθεσή τους στη λειτουργία της υπαίθριας αγοράς. Ως εκπρόσωποι του κλάδου της μικρής λιανικής αποδοκιμάζουμε την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, καθώς το φαινόμενο της παραοικονομίας θα ανθίσει.

      Οι συνάδελφοί μας προσπαθούν να επιβιώσουν στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά και να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους προς το δήμο, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν την τεράστια γραφειοκρατία και τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη στέγασης και λειτουργίας.Παράλληλα, επιχειρείται να θεσμοθετηθεί μια «μαύρη αγορά» που ζει στις πλάτες των επαγγελματιών και των μικροπωλητών που είναι καθόλα νόμιμοι και πληρώνουν τους προβλεπόμενους φόρους τους σε δήμους και εφορίες.Μπορεί το θέμα να έχει απασχολήσει τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, παρόλα αυτά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από μέρος τους.

         Γιατί οι πολιτικές ηγεσίες κάνουν τα στραβά μάτια, όταν ο τζίρος του παρεμπορίου αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο; Είναι πασιφανές πως οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να βάλουν ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό που επιβαρύνει επιπρόσθετα τους μικροεπαγγελματίες, πέραν της τεράστιας φοροεπιδρομής που ήδη δέχονται. Εμείς, ως σωματείο, καλούμε τις ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν την ισονομία σε όλους τους επαγγελματίες, τόσο των καταστημάτων όσο και των υπαίθριων αγορών. Πρέπει να προστατέψουν και εμάς τους εμπόρους, αλλά και τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Αν θέλουμε να μειωθεί το λαθρεμπόριο και να έχουμε ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να προτάξουμε τις δυνάμεις μας και να υπερασπιστούμε τον κλάδο μας.

 

 

Του Κώστα Ιακώβου,

Πρόεδρος Ένωσης Καπνοπωλών-Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, 

Πρόεδρος ΟΕΕΘ,

Μέλος Δ.Σ ΕΕΘ-ΓΣΕΒΕΕ