Στον Τομέα της Υγείας και η Ασφάλειας στον χώρο εργασίας (ΥΑΕ) συμβάλουν πολλές ειδικότητες (πχ Πολιτικοί Μηχανικοί. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες,, Ιατροί, Βιολόγοι, Χημικοί, Μικροβιολόγοι κτλ) με στόχο την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στο εργασιακό τους περιβάλλον καθώς και την παροχή οδηγιών και συμβουλών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο τη μείωση των κινδύνων στην διάρκεια τέλεσης των εργασιών, αλλά και τη μείωση ή ακόμη και την εξάλειψη της πιθανότητας εργατικών ατυχημάτων και δημιουργίας ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας.
Η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων κυρίως στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Καθαριότητας δεν είναι ένα ζήτημα απλό. Είναι μια πολύπλοκη και συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία στην οποία παίρνουν μέρος εκατοντάδες εργαζόμενοι και στελέχη διοικητικών λειτουργειών του Δήμου. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα αυτά, πρέπει να σημειώσω όμως ότι τόσο τα δύο χρόνια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, όσο και η ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ένα ντόμινο αυξήσεων στην αγορά (και στα Μ.Α.Π) δεν μας έδωσαν το περιθώριο να αναπτύξουμε πλήρως τον προγραμματισμό μας.
Ας καταγράψουμε συνοπτικά τι γίνεται στον τομέα αυτόν:
Η προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων καθορίζεται από το νόμο (Ν3850/2010) και αρμόδιοι για την εφαρμογή του είναι οι Τεχνικοί Ασφαλείας (Τ.Α) οι ιατροί Εργασίας (Ι.Ε) καθώς και μια Επιτροπή Εργαζομένων αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας φυσικά με τη συμμετοχή της Διοίκησης του Δήμου.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όντας ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και θέλοντας να προάγει το περιβάλλον ασφάλειας στους χώρους εργασίας δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του προς τους εργαζομένους, διενεργώντας ενημερώσεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας μέσω των Τεχνικών Ασφαλείας και των Ιατρών Εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διάφορους εργασιακούς χώρους καλύπτοντας έτσι το σύνολο των εργασιακών χώρων και εργαζομένων του Δήμου.
Η πρώτη επαφή ενός εργαζομένου στο Δήμο Θεσσαλονίκης ξεκινά με την πρώτη ημέρα της πρόσληψής του. Αφού υπογράψει την σύμβαση εργασίας του και πριν τοποθετηθεί στην θέση εργασίας του, ενημερώνεται για θέματα ασφάλειας και υγείας από τον αρμόδιο Τεχνικό Ασφαλείας. Ακολούθως παραλαμβάνει τα προβλεπόμενα από το Νόμο (Υ.Α. 43726 – ΦΕΚ 2208/8-6-2019) Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Τα Μ.Α.Π. που παραλαμβάνει κατά την έναρξη της θητείας του, ο εργαζόμενος, στο Δήμο προβλέπεται να αντικαθίστανται άμα την φθορά αυτών ή την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης αυτών (π.χ. υποδήματα αντικατάσταση ανά έτος, κράνη αλλαγή ανά 5 έτη κτλ). Τα Μ.Α.Π. που χορηγούνται από το Δήμο, τηρούν τις αυστηρότερες τεχνικές προδιαγραφές (μέσω ευρωπαϊκών προτύπων και οδηγιών (ΕΝ, ISO, κτλ)
Ειδικά στο Τομέα της Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, λόγω της πολύ-παραγοντικής πιθανότητας τέλεσης ενός εργατικού ατυχήματος δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στον τομέα της ανάπτυξης κουλτούρας προστασίας της υγείας και ασφάλειας παρέχοντας στους εργαζομένους εκτός της «προφορικής» (δια ζώσης) ενημέρωσης από τους Ι.Ε. και Τ.Α., μέσω και της διανομής εντύπων και φυλλαδίων, σχετικών με θέματα Υ & Α, καθώς και τεχνικών οδηγιών τέλεσης με ασφαλή τρόπο εργασιών.
Συνεπικουρεί στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και η από το Νόμο (Ν.3850/2010) τέλεση συνάντησης, ανά τρίμηνο, του συνόλου των θεσμικών φορέων του Δήμου (Τ.Α. , Ι.Ε., Γενική Διεύθυνση, Επιτροπή Εργαζομένων, Γενικός Γραμματέας, Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Δήμου) και όποιος άλλος εκφράσει την επιθυμία να λάβει μέρος και να θέσει ειδικότερα θέματα Υ & Α στην επιτροπή αυτή) σε τρίμηνη βάση. Εκεί όπου τίθενται και αναλύονται ειδικότερα θέματα που αφορούν την Υ & Α καθώς επίσης λαμβάνονται και αποφάσεις, οι οποίες εφαρμόζονται ακολούθως ή δρομολογούνται διαδικασίες και πρακτικές βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.
Σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των εργαζομένων αποτελεί και η τοποθέτηση εργασιακής σήμανσης στους χώρους εργασίας. Αυτή είναι ένα οπτικοποιημένο εργαλείο της Μ.Ε.Ε.Κ. (Μελέτη Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου). Την μελέτη αυτή συντάσσεται και συνυπογράφεται από τους Τ.Α & οι Ι.Ε λαμβάνοντας υπόψιν και τις υποδείξεις της επιτροπής εργαζομένων . Εκεί αναγράφονται και αναφέρονται εκτός των πιθανών πηγών κινδύνου τέλεσης ατυχήματος και των μέτρων προστασίας αλλά και απαγορεύσεων εργασιών εντός ενός συγκεκριμένου χώρου (π.χ απαγόρευση καπνίσματος κοντά σε εύφλεκτα υγρά, υποχρεωτική χρήση κράνους σε χώρους όπου υπάρχει γερανογέφυρα, επισήμανση προσοχής διερχομένων πεζών από το χώρο λόγω διέλευσης περονοφόρων οχημάτων κτλ). Η εργασιακή σήμανση ακολουθεί και αυτή όπως και η οδική σήμανση τους ίδιους κανόνες. Δηλαδή Κυκλικό σήμα με ΜΠΛΕ φόντο και ΛΕΥΚΟ εικονίδιο αποτελεί υποχρέωση, Κίτρινο Τρίγωνο με ΜΑΥΡΟ περίγραμμα και εικονίδιο αποτελεί ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ-ΚΙΝΔΥΝΟΣ , κυκλικό σήμα με ΚΟΚΚΙΝΟ περίγραμμα και λοξή κόκκινη γραμμή σημαίνει ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ και τέλος υπάρχουν οι γνωστές πινακίδες εξόδου ή κατευθυντήριες πινακίδες (με ενδείξεις θυρών και βέλη) όπου καταδεικνύουν τις διόδους διαφυγής , οι πινακίδες ύπαρξης φαρμακείου ή ιατρείου που έχουν συνήθως πράσινο φόντο και λευκό σήμα-ένδειξη και τέλος υπάρχουν και οι ενδείξεις ύπαρξης των πυροσβεστικών μέσων , τα οποία μέσα επισημαίνονται με ΚΟΚΚΙΝΟ φόντο και λευκό εικονίδιο.
(Διαδικασία ενημέρωσης και «εκπαίδευσης» των εργαζομένων).
Εν κατακλείδι η διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων δεν αποφέρει θετικά στοιχεία μόνο στο εργατικό δυναμικό μιας επιχείρησης ή ενός Δήμου ή ενός δημόσιου φορέα. Τα θετικά αποτελέσματα ενός αυξημένου επιπέδου Υ & Α , έχουν αντίκτυπο και αποφέρουν κέρδη στην κοινωνία συνολικά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης εργατικών ατυχημάτων που οδηγεί στην μείωση ιατρικών και φαρμακευτικών πόρων, στην μείωση των χαμένων εργατοωρών , στην μείωση της παραγωγικότητας, στην μείωση της ικανότητας εργασίας του εργατικού δυναμικού κ.α.
Εύκολα γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η Υ & Α στην εργασία ΠΡΕΠΕΙ να προωθείται και να βελτιώνεται διότι αποφέρει κοινωνικά και οικονομικά κέρδη στον εργαζόμενο, στην επιχείρηση και στο κράτος.
Είναι υποχρέωση των εργοδοτών η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων.
Είναι υποχρέωση όλων μας να φροντίζουμε την υγεία και την ασφάλειά μας.
Σε αυτόν τον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα είναι πολλά ακόμη αυτά που μπορούν να γίνουν.
Γιατί τίποτε δεν είναι αρκετό όταν αναφερόμαστε στην ασφάλειά μας.
Δημοσίευση στο : https://thesstoday.gr