“Να διατηρηθεί το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη- Έκανε δουλειά.”

Θεσσαλονίκη, 9 Ιουλίου 2019

Έκκληση στη νέα κυβέρνηση να διατηρήσει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνα μέσω του Alpha 96,5.

Στην επικείμενη συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, ως θέμα «Θα πρέπει να βάλω και το γραφείο του πρωθυπουργού όπως είχε και ο Τσίπρας. Έκανε δουλειά. Είναι μια έκκληση από τους επιχειρηματίες, γιατί ήταν πολλά πράγματα που τα λέγαμε στο Μαξίμου εδώ πέρα και τα διευθετούσαν πιο γρήγορα».

«Θα επιδιώξουμε συνάντηση της ΟΕΕΘ με τον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ρωτήσω τον κ. Καραογλου, που είναι ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης», αναφερόμενος  στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της βόρειας Ελλάδας με τον πρωθυπουργό, ως είθισται, πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις κινήσεις στις οποίες θα προτιμούσα να προβεί άμεσα η κυβέρνηση, «θέλουμε να εξαλείψει ο Χρυσοχοΐδης το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο. Το περιμένουμε γιατί το ανακοίνωσαν. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Άμα γίνουν αυτά, θα δείτε μεγάλη ανάπτυξη. Το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο είναι στην ίδια μοίρα, κατά τη γνώμη μου».

Πιο συγκεκριμένα,  σχολίασα το γεγονός, πως πολλοί “λαθρομετανάστες” ασχολούνται με το λαθρεμπόριο επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή και ίσως να είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, καθώς τα ίδια είχε πει και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο ίδιος επιθυμεί απλώς να σταματήσει το παραεμπόριο και λαθρεμπόριο, για να έχει ο κάθε επιχειρηματίας το μέγιστο κέρδος, που μπορεί. Στο ερώτημα τι θα γίνει με την επιβίωση των ανθρώπων που βιοπορίζονται μέσω του παρεμπορίου,  απάντησα χαρακτηριστικά: «εμένα δεν με ενδιαφέρει. Άμα είναι να κλείσω το ΑΦΜ μου, να τελειώσω από συνδικαλιστής και να πουλάω χαρτομάντηλα στα φανάρια. Να λέμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, όχι αν ο λαθρομετανάστης δεν μπορεί κι αυτά… Τα ‘χουμε βαρεθεί».

Για τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας, τόνισα πως «αν ο κ. Μητσοτάκης υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη φορολογία, είναι θετικό. Δεν είναι, όμως, θετικό, να μας δίνει ελπίδα και να μην το κάνει. Αν μου δώσει έμενα ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα και μου δώσει κι αυτά που υπόσχεται, γιατί θέλουμε να χτίσουμε και μια σχέση εμπιστοσύνης με τη νέα κυβέρνηση, θα μπορώ κι εγώ να κάνω το οικονομικό μου πλάνο».

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να μειωθεί η προμήθεια των τραπεζών από τις συναλλαγές μέσω κάρτας. «Εδώ πρέπει να υπάρχει πολιτική  βούληση. Το ‘λεγα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άμα δεν επιβάλλουν την πολιτική βούληση, να πουν σε όλες τις τράπεζες “σε όλες τις συναλλαγές θα παίρνετε 0,30 ευρώ” και όχι 1,00 ευρώ, 1,5 ευρώ, ή 3,5 ευρώ, θα υπάρχει πάντα δυσαρέσκεια» στον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα ο κ. Ιακώβου υπενθυμίζει ότι είχε αναφέρει στην απερχόμενη κυβέρνηση πως κάποιοι επιχειρηματίες προφασίζονται ότι δεν δουλεύει το τερματικό πληρωμής μέσω κάρτας, το γνωστό POS, διότι στην πραγματικότητα έχουν, είτε κατασχεμένο λογαριασμό, είτε δεν επιθυμούν να χρεωθούν το 2% πάνω στην κάρτα.

Επιμέλεια: Νίκη Δούκα