Νέα μέτρα: Άμεση στήριξη για τις επιχειρήσεις

Πολλές και έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών σε όλη την επικράτεια, οι οποίες έχουν προκληθεί από την επιβολή των νέων μέτρων για την προστασία κατά του κορονοϊού που ισχύουν από τις αρχές του Νοεμβρίου.

Πρόκειται επί της ουσίας για μέτρα που συνιστούν ένα άτυπο μίνι lockdown, καθώς προβλέπουν την είσοδο των πολιτών που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στα καταστήματα λιανικής πώλησης και στους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test. Τίθενται μάλιστα σε εφαρμογή εν μέσω της φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου, η οποία θα έδινε μια ανάσα στις επιχειρήσεις της Λιανικής.

Εξυπακούεται ότι το ζήτημα της προστασίας της υγείας του κοινωνικού συνόλου αποτελεί κοινό στόχο και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν ένα ισχυρό πλήγμα στα εμπορικά καταστήματα και στις επιχειρήσεις εστίασης, περιορίζοντας την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε αυτές.

Παράλληλα, η επιβολή των μέτρων πραγματοποιείται δίχως να υπάρχει η πρόβλεψη εκ μέρους της κυβέρνησης για την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των επιχειρηματιών που, ενώ παλεύουν να ορθοποδήσουν από τις συνέπειες των αλλεπάλληλων lockdown, καλούνται για ακόμα μία φορά να αντιμετωπίσουν τη μείωση των πελατών και της κερδοφορίας τους.

Σε αυτή την κομβική στιγμή που η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της χώρας απειλείται εκ νέου, κρίνεται αναγκαίο να θεσπιστούν στοχευμένα μέτρα για την άμεση στήριξη, με τη μορφή επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και μειώσεων των ενοικίων, των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, καίριας σημασίας είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών αλλά και η προστασία του επιχειρείν της χώρας, το οποίο έχει πληγεί σημαντικά αυτό το διάστημα.