Θα είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας;

Του Κώστα Ιακώβου,

Πρόεδρος Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών & Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας,

Πρόεδρος ΟΕΕΘ,

Μέλος Δ.Σ ΕΕΘ-ΓΣΕΒΕΕ

Θεσσαλονίκη, Μάϊος 2019

   Αρχικά, θα ήθελα να περιγράψω με λίγα λόγια τι εστί ιχνηλασιμότητα. Τα πακέτα μονάδων προϊόντων καπνού που παράγονται ή πωλούνται στην Ε.Ε. θα σημειώνονται με μοναδικό barcode (κωδικό) που θα παρέχεται στους κατασκευαστές από ανεξάρτητο τρίτο («εκδότης πιστοποιητικού»).

Μόλις επισημανθούν τα αναγνωριστικά προϊόντα, θα παρακολουθούνται σε όλη τη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι και το τελευταίο σημείο πώλησής τους, δηλαδή τα καπνοπωλεία, τα ψιλικά και τα περίπτερα.Τέτοιες δυνατότητες παρακολούθησης, ανίχνευσης και ταυτοποίησης έχουν ως στόχο να προσφέρουν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση των ροών παράνομων προϊόντων καπνού.

Ωστόσο, ενώ η νομοθεσία θα παρέχει μεγαλύτερη εικόνα και έλεγχο των ροών προϊόντων καπνού στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού, μήπως δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύουμε;Τα παράνομα καπνικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του ελληνικού κράτους.Αιτία της άνθισης τους αποτελεί η υπέρογκη φορολογία και η οικονομική κρίση, οι οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες και τους ωθούν στην παρανομία.

Θεωρώ πως το μέτρο αυτό δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς οι πραγματικοί λαθρέμποροι θα συνεχίσουν να δρουν ανενόχλητοι.Τα μέτρα της ιχνηλασιμότητας στοχεύουν στην πάταξη του παρεμπορίου καπνικών προϊόντων, όμως αναρωτιέμαι αν πραγματικά θα συμβάλλουν στην μείωση ή και εξαφάνιση των πραγματικών λαθρεμπόρων.Πραγματικά απορώ αν αυτό το μέτρο όντως θα λειτουργήσει θετικά ή θα αποτελέσει ένα ακόμη αποτυχημένο εγχείρημα…

 

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως όλες αυτές οι ενέργειες θα βρουν πρόσφορο έδαφος και πως το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν…